Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Δάντης, Ποιητής της "Θείας Κωμωδίας"

  

  Ο Dante Alighieri (Ιούνιος του 1265 - 14 Σεπτέμβρη του 1321), γεννήθηκε στη Φλωρεντία και πέθανε στη Ραβένα της Ιταλίας. Είναι ο τελευταίος από τους ποιητές του Μεσαίωνα κι ο πρώτος από τους ποιητές μιας νέας εποχής, δηλαδή της Αναγέννησης. Στέκει στο κατώφλι μιας εποχής, η οποία είχε ανάγκη από τιτάνες και γέννησε τιτάνες ως προς τη δύναμη της σκέψης του πάθους και του χαρακτήρα.
  Ο ποιητής της "Θείας Κωμωδίας", πραγματικά ξεπέρασε μ'αυτό το αριστούργημά του τους αιώνες και εισήλθε στο πάνθεον των κορυφαίων της σκέψης και της τέχνης. Η "Θεία Κωμωδία" είναι ένα έργο που θα μπορούσε να το γράψει μόνον ένας τιτάνας όπως ο Δάντης, ο οποίος έζησε εντατικά την εποχή του, συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική πάλη στην Φλωρεντία όπου γεννήθηκε και δοκίμασε τους διωγμούς όταν αισθάνθηκε τη χαρά της αγάπης μιας απλής κόρης του λαού της Βεατρίκης, η οποία τον ενέπνευσε να γράψει το ποίημα "Η Θεία Κωμωδία", που παρά το γεγονός που κεντρικό ήρωά της έχει τη Βεατρίκη, έχει ωστόσο πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
  Ο Βοκάκιος, ο συγγραφέας του "Δεκαήμερου" κι ένας από τους πιο αξιόπιστους βιογράφος του Δάντη, εκτιμώντας την τάση και το πιο επίκαιρο αλλά και το διαχρονικό πνεύμα, το πολιτικό, φιλοσοφικό κι αισθητικό περιεχόμενό της, χαρακτηρίζει την "Θεία Κωμωδία" ως " Φλωρεντινή εφημερίδα". Το έργο του Δάντη είναι ένα χρονικό της ζωής της Φλωρεντίας κι ολόκληρης της Ιταλίας, μια πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας της εποχής που ζούσε η Ιταλία κι ολόκληρη η Ευρώπη. Αναφερόμενος σ'εκείνη την περίοδο, ο Φρίντριχ Ένγκελς, γράφει: "Στη Φλωρεντία, σ'αυτό το ισχυρό κέντρο της Ιταλίας, ο Δάντης διαμορφώθηκε σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης αναπνέοντας τον αέρα της ατμόσφαιρας που επικρατούσε σ'ολόκληρη τη χώρα, παρακολουθώντας την πάλη ανάμεσα στα κόμματα που εκπροσωπούσαν διαφορετικά ταξικά συμφέροντα, την ίδια την ορμητική ροή της ζωής που ανάβλυζε και πλημμύριζε γεμάτη αντιθέσεις και διαμάχες, γεμάτη από γεγονότα κι επίπονα δράματα, και που χρειαζόταν σ'έναν καλλιτέχνη όπως ο Δάντης, για να την απαθανατίσει και να την διαιωνίσει σαν το μάρμαρο." Η "Θεία Κωμωδία" είναι ανώτερη απ'όλα τα έργα του ποιητή. Το μεγαλοφυές αυτό έργο, έδειξε τις πραγματικές διαστάσεις της ψυχής και του ταλέντου του, την εσωτερική του δυναμικότητα. Τα προηγούμενα φιλοσοφικά κι αισθητικά, δημοσιολογικά, γλωσσολογικά και ποιητικά έργα του, καρπός τιτάνιας προσπάθειας για τη γνωριμία με τις μεγαλύτερες πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος και της εποχής του, βοήθησαν ώστε η "Θεία Κωμωδία" να αποκτήσει διαστάσεις που ξεπερνούν σαν κατά πολύ τα όρια της γενέτειράς του.


  Η "Θεία Κωμωδία" πολλές φορές μοιάζει με πολύτομο δραματικό έργο, επειδή κάθε ποίημά της και κυρίως το μέρος "Η Κόλαση" είναι ένα ξεχωριστό δράμα στο οποίο με όλες τις αποχρώσεις μας δίδεται το δράμα πάμπολλων προσώπων που συναντούμε σ'αυτό το έργο.
  Όλα τα πρόσωπα μας δίδονται κατά χτυπητό και σκαλιστό τρόπο, με τέτοια δύναμη σκέψης και λόγου, που σαν διαβάσεις το έργο, μένουν για πάντα στη μνήμη και σ'ακολουθούν παντού, μαζί με τ'άλλα πρόσωπα που μας άφησαν οι άλλες μορφές της τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου