Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα


                                  "Συφοριασμένε ποιάς μάνας βυζί σε βύζαξε;"
                                                                       Νερούδα για τον Φράνκο

  Πριν από 79 χρόνια, μεταξύ 3ης και 6ης Αυγούστου του 1936, οι φασίστες του Φράνκο, σκότωσαν σε ηλικία μόλις 38 ετών τον ποιητή των πουλιών και των λουλουδιών, των ποταμών και των άστρων, τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
  Στον 20ό αιώνα, ο Ισπανικός λαός μπορεί να καυχιέται με δυο από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της μεγάλης πλειάδας των ανθρώπων της Τέχνης και της Κουλτούρας, που αυτός ανέδειξε δηλαδή με τον Ουναμούνο και τον Λόρκα. Ο πρώτος είναι φιλόσοφος, κριτικός και καλλιτέχνης που ασχολήθηκε με πολλά είδη. Ο Λόρκα είναι η πιο οικουμενική φωνή, εκφράζει την ψυχή και το αίμα του Ισπανικού λαού, είναι κοντολογίς ένας μεγάλος μηχανικός της ψυχής. Η παράδοση του Ισπανικού και παγκόσμιου πολιτισμού, γι'αυτόν ήταν μια σημαία, μια χάρη και μια νίκη...
  Αγαπούσε πολύ το λαϊκό τραγούδι, κυρίως τα τραγούδια της ξενιτιάς και τα τραγούδια της κούνιας. Εισχώρησε βαθιά στην ψυχή των Ισπανών ποιητών, κυρίως του Γκονκόρα και του Αντόνιο Ματσάδο. Ο Λόρκα, μια από τις κορυφές της Ισπανικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διάσημος και γενναιόδωρος ποιητής, έφθασε στις κορυφές της ποίησης κι αυτό προβάλλει στη συλλογή "Ρομανθέρο Χιτάνο".
  Είχε στενούς δεσμούς με ταλαντούχους νέους και δημιούργησε το θέατρο "Λα Μπάρακα". Πέρασε τα νεανικά του χρόνια στα χωριά, ακούγοντας τα κελαηδήματα των πουλιών, την ομορφιά της χαραυγής και το κοκκινωπό χρώμα τ'ουρανού στη δύση του ηλίου. Άκουγε τις καστανιέτες των δημοτικών τραγουδιών, πικραίνονταν από τα κλάματα των μικρών παιδιών που ζητιάνευαν για ψωμί. Όταν ενώθηκε με την ομάδα των ζωγράφων και συγγραφέων φοιτητών, σκέφθηκε ότι μαζί τους θα δημιουργούσε μια νέα κουλτούρα που θ'άνοιγε νέους ορίζοντες.
  Ο σωστός καπετάνιος διηύθυνε τους νέους της ομάδας, προς μια νέα, πιο προοδευτική, πιο ανθρωπιστική κουλτούρα. Άρχισαν να γράφουν οραματικά έργα που έγιναν γνωστά σ'όλο τον κόσμο. Ο ίδιος, έγραφε και με τον θεατρικό του όμιλο "Λα Μπάρακα" που αυτός ίδρυσε, ανέβαζε τα έργα που κάνουν να πάλλει δυνατά το "είναι"σου, όπως το "Ματωμένος γάμος", "Μπερνάρντα Άλμπα", "Γέρμα" κι άλλα. Το Ελληνικό φιλότεχνο κοινό, γνωρίζει έργα της Ισπανικής λογοτεχνίας όπως το "Δον Κιχώτης" του Θερβάντες, έργα του "Λόπε ντε Βέγκα", του ποιητή Ραφαήλ Αλμπέρτι κι άλλων. Γνωρίζει ποιήματα του Λόρκα, μεταξύ των οποίων διακρίνονται για τις καλλιτεχνικές τους αξίες το "Μοιρολόι για τον Ιγνάθιο Σαντέθ Μεχίας", το "Ρομανθέρο Χιτάνο" κι άλλα.
  Οι φασίστες του Φράνκο σκότωσαν αυτόν τον μεγάλο ποιητή στη Γρανάδα, όπου είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι του φίλου του Σαλβαδόρ Νταλί. Τότε ο παγκόσμιος προοδευτικός τύπος και κυρίως ο τύπος της Ισπανικής Δημοκρατίας, έγραψαν πολλά άρθρα γι'αυτό το έγκλημα κατά του πολιτισμού τον Αύγουστο του 1936. Ο μεγάλος ποιητής Αντόνιο Ματσάδο στο Θάνατό του, αφιέρωσε την πιο όμορφη ελεγεία της Ισπανικής λογοτεχνίας, "Έγκλημα στη Γρανάδα". Ο Λόρκα είπε για τους φασίστες, "αυτοί σου αρνούνται και την ειρήνη του τίποτα". Ο Ελληνικός λαός, βίωσε βαθιά αυτή την αλήθεια, όταν επί πολλά χρόνια αντιμετώπισε ηρωικά τέσσερις άγριους κι αιμοβόρους ιμπεριαλισμούς και τους ντόπιους λεκέδες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου